Sinds 2016 ben ik volgens de Kamer van Koophandel uitgever bij Triple Boeken. Mijn vrouw denkt hier heel anders over. Volgens haar geef ik sinds onze trouwdag in 1998 al veel te veel uit. Hoe dan ook: het voorbereiden en uitgeven van boeken met een betekenisvolle boodschap zit al zo lang in mijn DNA, dat ik me eigenlijk afvraag waarom ik er pas op mijn veertigste voor mezelf mee ben begonnen. Ach ja, sommige mannen kopen een motor als ze veertig worden, ik begin een uitgeverij. Je moet wat, tenslotte.

Op mijn veertigste verjaardag – 28 juni 2016 – stuurde ik het allereerste Tripleboek naar de drukkerij. Het boek ‘Liefde doet’ van Bob Goff heeft als subtitel ‘Zeg ja tegen het avontuur’. Dat heb ik geweten. Ik leende een bescheiden bedrag om de drukkosten te kunnen betalen en hoopte dat het boek dusdanig zou verkopen dat er misschien geld genoeg over zou blijven om een tweede boek uit te geven. Dat lukte. In december werd het prachtige boek ‘Adem in Adem uit’ van Judith Stoker geboren. Wat was het heerlijk om samen met haar te werken aan de totstandkoming van een boek. We hebben enorm veel lol gehad en zijn ook verwonderd over de tientallen ontroerende reacties van lezers. Het is bijna tijd voor een herdruk.

Er volgde een prentenboek en een levensverhaal en toen was het hek van de dam. Mijn therapeut (ja, soms heb je even iemand nodig die je helpt de boel op een rijtje te krijgen – van harte aanbevolen) stelde voor dat ik op papier zou gaan zetten wat ik over twee jaar zou willen als ik zelf de regie over mijn eigen leven zou hebben. Een mooie opdracht, maar wie A zegt, moet ook B zeggen. Dus dat papier werd het plan van aanpak. Door onvoorziene en goed geplande toevalligheden kwam ik in het voorjaar van 2017 terecht bij Gideon Boeken. Ze zochten een uitgever voor twee dagen in de week, en laat ik nou degene zijn die men op het oog had, en laat ik nou precies de week ervoor gehoord hebben dat mijn fulltime baan zou worden teruggeschroefd naar een baan voor drie dagen in de week.

Gideon – een ongelofelijke droom die uitkwam. Want waren het niet de talloze Gideonboeken die mij geestelijk op de juiste weg brachten toen ik als zeventienjarige jongen tot levend geloof kwam? De boeken van Gideon waren zo bepalend voor mijn geestelijke koers dat ik ze zelfs begon te verzamelen, honderden stonden er op de plank. En nu… na al die jaren… ben ik er mede-uitgever. Dat verzin je niet.

Het was zo overduidelijk dat ik mijn plekje had gevonden bij Gideon en met Triple Boeken, dat mijn werkgever (Stichting Vrij Zijn) waar ik nog drie dagen voor werkte ook wel zag waar het schip naartoe voer. Dus werd er een overeenkomst opgesteld waarin ik alle ruimte kreeg om Triple Boeken uit te bouwen, zodat ik op eigen benen kon staan. In september 2018 was het zover. Ik nam afscheid van mijn lieve collega’s bij Vrij Zijn en werd ondernemer. Er kwamen meer boeken, ik nam vertaal- en redactieopdrachten aan en voor ik het wist trad ik binnen in het bestaan van zelfstandig ondernemer. En dat gaat goed… erg goed.

Voor mij is er niets mooier dan samen met een auteur investeren in een boek dat – volgens de grondbeginselen van Triple – dichtbij, inspirerend en raak is. Ik mag mezelf graag zien als het hoofd van een zendingsgenootschap dat zoveel mogelijk papieren zendelingen eropuit stuurt om goed nieuws te brengen. Om samen met auteurs zoiets moois als een boek te maken, daar geniet ik eindeloos van.